Att bo i hyresrätt: A-Ö
För dig som bor (eller önskar bo) i vår fastighet. Här hittar du information som kan vara bra att ha för dig som hyresgäst. Om det är något annat du undrar över är du välkommen att höra av dig till oss.
……………………………………………………………………….
Andrahandsuthyrning
Om du vill hyra ut din lägenhet i andra hand krävs samtycke från hyresvärden. Du som förstahandskontraktshavare ansvarar för din bostad under uthyrningsperioden. Det innebär att du ska se till att hyran blir betald och att din hyresgäst sköter sig. Du måste dessutom se till att din hyresgäst avstår från sitt besittningsskydd. I annat fall finns det risk att du inte får tillbaka din bostad efter uthyrningstiden.
Ansökan om andrahandsuthyrning samt kontraktsmall hittar du under “Blanketter och broschyrer“.
……………………………………………………………………….
Autogiro
Det går utmärkt att betala hyran via autogiro. Läs mer här.
……………………………………………………………………….
Balkonger
Vill du sätta upp blomlådor ska dessa monteras på insidan av balkongen. Många människor är allergiker eller astmatiker och får kraftiga besvär av rök. Undvik därför att röka på din balkong. Att grilla på balkongen är inte tillåtet.
……………………………………………………………………….
Besiktning
Hyresvärden har ett underhållsansvar för lägenheten medan hyresgästen har vårdplikt. Vid varje avflytt görs en besiktning av lägenheten för att kunna bedöma lägenhetens skick. Som hyresvärd kan vi även vid andra tillfällen ha rätt till tillträde till lägenheten för att utöva nödvändig tillsyn. Hyresvärd och hyresgäst kommer tillsammans överens om en tid som passar för besiktning eller tillsyn.
……………………………………………………………………….
Blanketter och broschyrer
Alla blanketter som du som hyresgäst kan tänkas behöva hittar du här, tillsammans med broschyrer som kan vara bra att läsa igenom.
……………………………………………………………………….
Brandinformation
Om det börjar brinna:
RÄDDA – VARNA – LARMA – SLÄCK
Förebygg brand så här:
- Lämna aldrig ett rum med brinnande ljus.
- Var försiktig med spisplattor.
- Förvara inte något i trapphuset. Barnvagnar, pulkor, grovsopor etc. är förbjudet.
- Kontakta fastighetsskötaren om lås till källare eller vind inte fungerar.
- Ställ aldrig brännbart material i allmänna utrymmen.
- Kontrollera att brandvarnare är i funktion.
- Håll elektrisk utrustning ren från damm.
- Ladda inte nattetid och kontrollera så att din elektroniska enhet inte riskerar att bli överhettad (t ex för att den ligger under täcke eller i solsken)
- Rengör eventuell köksfläkt regelbundet.
Vi har installerat brandvarnare i samtliga lägenheter. Denna tillhör din lägenhet och är till för din säkerhet. För att vara säker på brandvarnarens funktion ska du regelbundet kontrollera den. Om brandvarnare saknas eller om det uppstår något fel på den, ber vi dig att kontakta fastighetsskötaren.
……………………………………………………………………….
Byte av lägenhet
För att få byta din lägenhet krävs skriftligt samtycke från oss och för att vi skall ge detta behöver du ha beaktansvärda skäl för bytet. Du ska också ha bott i lägenheten i minst ett år. Ansök om tillstånd för lägenhetsbyte i god tid. Notera att vi kontrollerar den tilltänkta nya hyresgästen genom att begära in personbevis, arbetsgivarintyg samt kopia på hens nuvarande hyreskontrakt. Vi vill betona att inga olagliga transaktioner får förekomma i samband med bytet. Det är straffbart att ta betalt för en hyresrätt.
Ansökan om lägenhetsbyte hittar du här.
……………………………………………………………………….
Felanmälan
Kontakta din fastighetsskötare. Mer information här.
……………………………………………………………………….
Fåglar
Mata inte fåglar i bostadsområdet! Anledningen till att det inte är tillåtet att mata fåglar från fönster, balkong eller på marken runt våra fastigheter är att fågelfjädrar och avföring sprider sig till öppna balkonger och fönster. Dessutom lockar matrester på marken till sig bl a råttor som förorenar och kan sprida smitta.
……………………………………………………………………….
Förråd
Till varje lägenhet hör två förråd, ett större och ett mindre. Båda förråden finns i källaren. De förråd som tillhör din lägenhet är märkta med vårt interna lägenhetsnummer, samma nummer som du ser på din hyresavi. Vad noga med att köpa ett ordentligt hänglås och att stänga dörrarna ordentligt så att obehöriga inte kommer in.
Det är förbjudet att ställa saker utanför sitt förråd.
……………………………………………………………………….
Grannar
När man bor i ett hyreshus där många ska leva och samsas krävs det att man visar hänsyn. Dämpa därför ljudet från TV, radio och annan musikutrustning tidigt på morgonen, sent på kvällen och under natten. Tänk även på grannarna om du har gäster hemma, spelar ett instrument eller om du exempelvis behöver borra i väggen.
……………………………………………………………………….
Grillning
En sommarfavorit är att grilla sin mat utomhus. Grilla gärna på gården. Det är inte tillåtet att grilla på balkongen.
……………………………………………………………………….
Hemförsäkring
Inbrott, brand eller översvämning kan drabba vem som helst. Skulle detta uppkomma genom otur eller vårdslöshet kan du som hyresgäst tvingas stå för hyresvärdens självrisk eller själva reparationen. Du kan även bli skyldig att ersätta grannen för eventuella skador på dennes egendom. Har du en hemförsäkring betalar du endast din egen självrisk.
……………………………………………………………………….
Hyra
Välj hur du vill få din hyresavisering här.
Din hyra betalas i förskott, senast den sista vardagen i månaden före varje kalendermånads utgång. Du får hyresavierna kvartalsvis, en avi för varje månad. Var noga med OCR-numret. Tänk även på att varje månadsinbetalning har olika OCR-nummer. Betalning efter förfallodag medför en förseningsavgift. Upprepade försenade betalningar kan leda till uppsägning av hyreskontraktet.
Om du saknar eller inte fått någon hyresavi från oss, ber vi dig att kontakta oss direkt. Du är trots detta skyldiga att betala din hyra.
……………………………………………………………………….
Hyresförhandling
Vi har ett avtal om förhandlingsordning med Hyresgästföreningen. Detta betyder att hyrorna förhandlas mellan TA Byggkonsult AB och Hyresgästföreningen.
Din hyra kan ändras på olika sätt:
- Genom den generella hyresförhandlingen som sker en gång om året och som främst tar hänsyn till den allmänna kostnadsutvecklingen.
- Genom standardhöjande åtgärder, vilket oftast kräver godkännande av hyresgästen.
- Genom bruksvärdering, där lägenheten och fastigheten jämförs med kringliggande fastigheter med jämförbar standard. Bruksvärderingen görs när någon av parterna påkallar detta.
……………………………………………………………………….
Inflyttning
Läs informationen i Fastighetsägarnas broschyr Välkommen som hyresgäst som du hittar här.
……………………………………………………………………….
Lägenhetsnummer
Lägenhetsregistrets nummer består av fyra siffror. Lägenhetsnumret finns anslaget i trappuppgången och vid tvättstugan. Där hittar du även vårt interna tvåsiffriga lägenhetsnummer. Det är det interna numret du ser under “Objektsnummer” på din hyresavi.
……………………………………………………………………….
Miljö
Avlopp
När avfall hamnar på fel ställe kan det göra stor skada. Om farligt avfall hamnar i avloppsvattnet eller i förbränningsugnen kommer en del av det giftiga att hamna i havet eller i luften. Häll därför aldrig några vätskor, kemikalier eller mediciner i toaletten. Lämna ditt farliga avfall till en miljöstation eller återvinningscentral. Gamla mediciner lämnar du på apoteket. Genom att tänka på vad du spolar ner i avloppet bidrar du till en bättre miljö.
Farligt avfall
Det farliga avfallet är skadligt för miljön och skall alltid sorteras ut från det övriga avfallet och lämnas på närmaste återvinningscentral eller miljöstation. Några exempel på farligt avfall:
- Glödlampor, lysrör och lågenergilampor
- Sprayburkar med innehåll
- Lösningsmedel
- Batterier
- Färg-, lack- och limrester
- El-avfall (alla produkter med sladd eller batteri)
……………………………………………………………………….
Parabol
Det är inte tillåtet att sätta upp paraboler på balkongerna.
……………………………………………………………………….
Parkeringsplatser
Parkeringsplatser finns intill fastigheten och hyrs mot en extra avgift som aviseras tillsammans med lägenhetshyran. Vi har för tillfället inga lediga parkeringsplatser. Om du önskar ställa dig i kö för att hyra en p-plats mejlar du lisa@axiofastigheter.se.
……………………………………………………………………….
Skadedjur
Om ni upptäcker skadedjur eller ohyra ring direkt till Anticimex. De utför erforderlig sanering utan kostnad. Uppge att fastigheten är försäkrad genom Länsförsäkringar.
……………………………………………………………………….
Skador
Du är anmälningsskyldig av alla skador som uppkommer i din lägenhet. Det betyder att alla skador ska meddelas din hyresvärd.
……………………………………………………………………….
Skyddsrum
I fastigheten finns ett skyddsrum, se skyltar. Det kontrollerades senast 2023 och är i sin ordning. Det är viktigt att skyddsrummet inte blockeras med exempelvis grovsopor!
……………………………………………………………………….
Sopor
Sopsortering
På gården finns sopkärl för hushållssopor, matavfall, tidningar och mindre grovfall.
OBS! Biologiskt avfall skall alltid läggas i den bruna papperspåsen. Från och med 1 januari 2023 ska alla hushåll och verksamheter i Stockholm sortera sitt matavfall. Genom att matavfallssortera hjälper du till att göra Stockholm till en klimatsmart och fossilbränslefri stad. Påsen slängs precis som den är och får inte placeras i någon plastpåse, då töms inte kärlet! Behöver du förstärka kompostpåsen kan du lägga lite tidningspapper i botten eller använd dubbla papperspåsar.
Grovsopor
Grovsopor som inte får plats i kärlen på gården skall lämnas på en återvinningscentral och får inte lämnas vid sopkärlen. Då och då beställer vi även en container för större avfall.
……………………………………………………………………….
Trapphus och källare
Allmän god ordning i trapphus är mycket viktigt av tre skäl.
1. Risken för anlagda bränder ökar om det finns brännbara föremål som barnvagnar, skor, dörrmattor, tidningspapper och kartonger i trapphuset.
2. Trapphuset ska användas av både räddningspersonal och boende vid en utrymning. Med mycket folk, mörker och rök blir framkomligheten livsviktig.
3. Föremål i trapphusen är i vägen för den som städar som då får svårt att göra sitt jobb ordentligt.
……………………………………………………………………….
TV och bredband
Alla lägenheter är anslutna till Telia Öppen Fiber och till lägenheten hör en tv-box som inte får tas med vid eventuell flytt.
Mer information om Telia Öppen Fiber och vad du som hyresgäst behöver göra hittar du här.
……………………………………………………………………….
Tvättstuga
Allmänt
- Du bokar tvättid med din bokningskolv. Håll den tvättid du bokat och respektera andras tvättider.
- Följande tvättider ska respekteras: kl. 7.00-12.00, 12.00-17.00 och 17.00-22.00. Om ingen har börjat tvätta efter en timme kan bokad tvättid övertas av annan hyresgäst.
- Avboka tvättid som du inte längre kan utnyttja.
- Tvättstugan är en service och finns till för dig som boende. Var rädd om din tvättstuga och låna inte ut den till någon som inte bor i huset.
- För allas trivsel är det viktigt att lämna tvättstugan ren och snygg efter sig.
När du tvättar
- Var aktsam om maskinerna. För att undvika skador på tvättmaskinerna och onödiga driftstopp använd tvättpåse vid tvätt av bygel-BH och tunna strumpor.
- Tvätta inte mattor eller annan grovtvätt.
- Var rädd om vår miljö och din tvätt. Använd gärna miljömärkt tvättmedel och överdosera inte.
- Tvättstugan är till för alla hyresgäster. Visa hänsyn genom att använda oparfymerade/svagt parfymerade tvättmedel samt lämna husdjur utanför så kan alla, även de med allergier, använda tvättstugan.
- Färgning av kläder får inte ske i maskinerna.
Städning av tvättstugan
Städning sker av den som använder tvättstugan. När du har tvättat klart ser du till att:
- Maskiner, golv och andra ytor är fria från kläder, tvättmedel, damm och annan smuts (sopa och torka rent).
- Stänga alla fönster och dörrar samt släcka lamporna.
FEL I TVÄTTSTUGAN
Ibland uppstår fel eller skador i tvättstugan. Anmäl felet så snart som möjligt till fastighetsskötaren. Sätt gärna en lapp på den maskin som du har felanmält, så att nästa person vet att den är trasig – men felanmäld.
……………………………………………………………………….
Uppsägning
Vill du flytta från din hyresrätt ska du säga upp ditt hyreskontrakt skriftligt. Kom ihåg att säga upp lägenheten i god tid. Uppsägningstiden är tre månader och räknas i hela kalendermånader. Månaden då du gör uppsägningen räknas inte. Det vill säga att om du exempelvis säger upp kontraktet den 4 maj så är lägenheten din till och med sista augusti. Om du vill flytta från lägenheten innan hyreskontraktet gått ut får du räkna med att betala hyra under uppsägningsmånaderna. Tänk på att du under uppsägningstiden är skyldig att göra lägenheten tillgänglig för visning och besiktning.
……………………………………………………………………….
Utelåst
Har du låst dig ute måste du tillkalla låssmed. Åtgärderna får du själv bekosta. Det är viktigt att du sedan kontaktar förvaltningen och meddelar att det utförts ett låsbyte.
Förlorad nyckel innebär att vi tvingas byta låscylinder/låscylindrar. Borttappade nycklar, tvättlås och byte av låscylinder debiteras hyresgästen enligt faktura från låssmeden.
……………………………………………………………………….
Vad du får och inte får göra i din hyresrätt
Ofta blir det ett visst slitage när man bor i en lägenhet men du behöver inte betala för normalt slitage. Du kan däremot bli skyldig att betala om du varit oförsiktig och det på grund av det uppstått skador i lägenheten.
Exempelvis hål i innerdörrar, sönderrivna tapeter, sprickor i handfat eller toalett.
Målning och tapeter
Vi målar och tapetserar med skäliga tidsmellanrum men tillämpar behovsprövat underhåll. Vi utgår därför inte från några särskilda intervaller. Detta hindrar dock inte att du själv skaffar nya tapeter eller målar om. Väljer du att på egen hand måla eller tapetsera tänk då på att arbetet måste vara fackmässigt utfört och att du skall välja neutrala kulörer som nästkommande hyresgäst skäligen kan godta. Du kan bli återställningsskyldig och i värsta fall även ersättningsskyldig om vi finner det nödvändigt att åtgärda lägenheten innan nästa hyresgäst flyttar in. Notera även att alla plugghål måste fyllas igen innan avflyttning. Lägenheten besiktigas vid varje byte av hyresgäst.
Ombyggnader
Du får inte ändra planlösningen, ta bort eller sätta upp väggar och inte heller ändra på fast inredning så som exempelvis kök. Persienner och rullgardiner får du själv bekosta och montera. Till utvändiga förändringar så som att sätta upp markiser behövs tillstånd.
Vatten- och el-installationer
Alla fasta elinstallationer skall utföras av behörig elektriker. För installationer av disk– och tvättmaskin och andra hushållsmaskiner behövs tillstånd. Bänkdiskmaskin får du själv installera. Inga vatten– eller elinstallationer får göras utan tillstånd. Kontakta fastighetsskötaren om strömbrytare, vägguttag och fasta installationer behöver lagas eller bytas. Som lägenhetsinnehavare ansvarar du själv för att byta säkringar, glödlampor och lysrör i din bostad.
……………………………………………………………………….
Ventilation
Det är viktigt att låta luften i din lägenhet cirkulera för ett hälsosamt inomhusklimat! Ventiler i din lägenhet ska vara öppna då det annars kan uppstå otrevlig lukt. Dålig luftcirkulation medför även dålig värmespridning. För att ventilerna skall fungera som det är tänkt är det viktigt att de är rena och fria från damm då drag i lägenheten ofta beror på igentäppta ventiler.
Vardagsrum och sovrum
Öppna alla ventiler så att luft kan komma in och cirkulera. Vid ovanligt kalla dagar kan du tillfälligt stänga ventilerna. Rengöring av ventiler sker enklast med dammsugare och fuktig trasa.
Kök, badrum och ev klädkammare
Håll ventiler rena genom att dammsuga och torka dem med trasa.
Filter i eventuell spisfläkt
Rengör spisfläktens filter genom att låta det ligga i varmt vatten med diskmedel i 5 minuter, skölj av och låt torka.
Vädra
Vädra snabbt och intensivt! En ordentlig och snabb genomvädring orsakar mindre värmespill och drag än ett fönster som står på glänt en hel dag.
……………………………………………………………………….
Värme
Vi har som riktlinje att temperaturen ska vara mellan cirka 20 grader för våra boende. Denna temperatur gäller i den så kallade vistelsezonen, vilket är ungefär mitt i rummet. Därför kan det på vissa platser av lägenheten vara något kallare eller varmare. För att termostaterna på dina element ska fungera ska elementen stå fria och inte isoleras av möbler eller tunga gardiner.
Lufta element
När ett element fungerar som det ska är den övre halvan varmare än den nedre. Om det finns luft i systemet blir däremot den nedre delen varmare och då är det dags att lufta. På hösten när värmen sätts på igen efter sommaren kan det bildas luftfickor som gör att elementen inte blir riktigt varma. I ett hus med flera våningar samlas i regel luften i elementen högst upp i huset. Lufta elementen med jämna mellanrum – särskilt om du bor på den översta våningen.
Gör såhär:
1. För att kunna släppa ut luften behöver du en elementnyckel. Om du inte har någon går det att köpa en sådan på ett byggvaruhus. Köp en multinyckel som passar till de flesta ventiler.
2. Innan du öppnar ventilen, sätt en mugg eller handduk under. Skruva försiktigt tills det börjar pysa ut luft. När det börjar rinna ut vatten är det dags att skruva åt ventilen igen (om det inte finns luft i elementet kommer det vatten direkt). Kontrollera att den håller tätt, men dra inte åt för hårt.